Cabana este un fel de „acasă” pentru mulți turiști români sau străini.
Īn timpul vacanțelor, a sărbătorilor sau cu diferite ocazii, turiștii caută să petreacă aceste momente în natură, în căutarea liniștii și relaxării oferite de aceste refugii confortabile.
Deseori sunt situate în zone izolate, pe vârf de munte, pe dealuri, în zone de pădure, pe malul unui lac sau pe malul mării. Cabanele reprezintă un element esențial al vieții în România. Acestea oferă o pauză fizică și mentală de la rutina zilnică. Este inevitabilă uitarea preocupărilor cotidiene în mijlocul celei mai mari resurse a țării: natura.
„Pentru mine, a merge la cabană este o parte esențială a fiecărei vacanțe. Numai acolo mă simt complet relaxat. E vorba de a fi aproape de familia și de prietenii mei.”, spune George, un tânăr din sudul României.
Putem spune că viața la cabană este ceva cu care fiecare român ar trebui să se întâlnească măcar o dată pe an. Dacă această cabană este proprietatea ta, este împrumutată sau închiriată, nu are nicio importanță. Ceea ce face diferența este să fii acolo, în aer liber.
Viața la cabană se bazează pe aprecierea „artei de a nu face nimic”: să stai pe o pătură și să admiri peisajele din jur, să inspiri aerul curat de munte sau să stai pe un debarcader cu picioarele în apă (a râului, a lacului, a mării). Este infinit mai bine să apreciezi această „artă” decât să stai īn fața ecranului unui computer sau a unui televizor. De asemenea, nopțile albe fac ca experiența de la cabană să fie magică.
Mâncarea bună, preparată chiar de turiști, gătită în special pe grătar este un element central al acestor escapade. Aici se implică toți cei prezenți la cabană: prieteni, familie. Vacanțele la cabană de fapt ne reamintesc de ceea ce este important în viață: timpul nostru pe care îl împărțim cu cei mai importanți oameni din viața noastră.
Deseori, nu ne dăm seama de cantitatea de zgomot la care suntem supuși în viața de zi cu zi. Sentimentul de a nu auzi nimic te face să te întrebi ce se īntămplă, având īn vedere că “sunetul tăcerii” nu există în viața modernă.
Activitățile obișnuite de la cabane depind de anotimpul în care ne petrecem vacanțele acolo. Acestea includ drumeții pe cărări de munte, excursii cu bicicleta, cu barca, canotaj, pescuit precum și practicarea diferitelor sporturi de sezon (ex. schi).